1 2 3c

Totale besoekerstal

Artikels vertoon Trefslae
6691410

Besoekers aanlyn

Ons het 50 gaste en geen lede aanlyn

 

  Videos en Toesprake

 

jacob zuma sing shoot the boer

 

Teken aan

Afrikaner

GELDBOETE VAN 26000 EURO VIR GRONINGSE WINKELIER WAT WEIER OM OP SONDAE OOP TE SLUIT

koopzondag gesloten paddepoelMNR. MARTIN HAIJKENS: "DIE REGTER HET GEOORDEEL EK HET OORTREE"

Ons het 'n insiggewende vraaggesprek in die Nederlands gehad met mnr. Haijkens, die eienaar van die fietsewinkel  'Paddepoel Fietsen' wat sedert die jare 70 in die winkelsentrum met die selfde naam gevestig is. Omdat die eienaar voel dit is 'n beginsel om op Sondag nie oop te sluit nie, het die regter nou geoordeel hy moet gedwing word om dit tog te maak.

"Meneer Haijkens we mogen toch wel zeggen dat dit een enorm boete is die u moet betalen. Wij vragen ons af of dit niet een beetje té is. Heeft de rechter tegen u gezegd waarom deze zo fors is?"

 

"De boete op dit moment in het vonnis bestaat uit: € 6000,- voor de koopavond op donderdag en de rest is voor de contributie die we nog moeten betalen tot aan 01-01-2018 i.v.m. het opzeggen van het lidmaatschap. De boete voor de donderdagavond, die moeten we betalen omdat dit altijd de reguliere koopavond was.  Wij waren vroeger de hele koopavond gesloten. In die periode hebben we nooit iets gehoord van de Vereniging Van Eigenaren over dat we de koopavonden dicht waren. Later zijn we tot 20.00 uur open gegaan op de donderdagavonden. Dit vond de VVE toch nog een uur tekort en beboet ons voor dat uurtje telkens met € 500,- per overtreding. Verder liggen er bij ons boetes voor de zaterdagen dat we een uur te vroeg dicht gingen en natuurlijk voor de koopzondagen. Hier is nog geen rechtszaak over geweest met ons".

martin Haijkens en Peter Oest"Wanneer kwam men er toe om u feitelijk te dwingen om op die dag open te gaan?"

"Dat begon toen de VVE het in het huishoudelijk reglement heeft gezet, december 2014. Bij elke overtreding krijg je een boete van € 500,- De extra tijden die erbij kwamen waren zaterdag tot 18:00 i.p.v. 17:00 uur en de laatste zondag van de maand van 12:00 tot 17:00 uur".

"Boze tongen beweren dat u andere winkeliers zou hebben bedreigd. Kunt u zelf uw versie van het gebeuren schetsen?"

"We hebben alleen de voorzitter van de winkeliersvereniging aangesproken dat de situatie nu eens opgelost moest worden. Niet acteren was geen oplossing. Wellicht was het een optie voor hem geweest om af te treden en een andere voorzitter te kiezen. Wij hebben nu al 3 jaar geen vergadering meer gehad. De voorzitter blijft nog steeds op zijn plek zitten maar doet verder niet. Hij voelde zich misschien op dat ogenblik bedreigd?"

"We begrepen dat u sedert eind 2016 geen lid meer bent van de winkeliersvereniging omdat u zelf wilt bepalen wanneer u uw winkel opent of sluit.  Merkt u hier al de voordelen van?"

"Dit is pas vanaf 1 januari 2018 tot stand gekomen. Het is nog te vroeg om daar iets van te kunnen zeggen".

"Zijn er onder de andere ondernemers ook medestanders die uit principe op zondagen niet open gaan?"

paddepoel fietsen

"Jazeker, er zijn nu 3 ondernemers die hun lidmaatschap hebben opgezegd. Verder is er een groep van meerdere winkeliers die het niet eens is met de gang van zaken en niet open gaan. Sommige met een ontheffing van de VVE waardoor ze de zondagen niet open hoeven te zijn. Sommige bedrijven, zoals bijvoorbeeld banken, hoeven zich helemaal niet te houden aan de verplichting op zondag. Het lijkt op een willekeur wie wel en wie niet open hoeft".

"U en uw partner dhr. Peter Oest hebben verklaard in hoger beroep te gaan. Hoe schat u uw kansen in?"

"Daar zal met de advocaat van ons verder nog over worden gesproken".

"Indien die rechter in uw voordeel beslist zou dat dan ook een precedentwerking kunnen hebben voor winkeliers die ook onder grote druk staan om hun zaak te openen?"

"Jazeker, vele winkeliers staan vol verwachting te wachten wat er nu allemaal besloten gaat worden. Er zijn tenslotte maar 5 winkeliers hier op het centrum die vóór het boete beleid zijn. De rest wil op vrije basis kunnen ondernemen"

"We danken u hartelijk voor uw tijd en moeite en wensen u Gods rijke zegen en hopelijk zal het goed uitpakken voor u".

"Graag gedaan en dat hopen wij uiteraard ook".

 

 

Ons het die raadslid vir die ChristenUnie meneer Edward Koopmans ook om 'n reaksie gevra.

"Meneer Koopmans we nemen aan dat uw fractie vragen heeft gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders over de opgelegde boete. Hoe werd er gereageerd?"

"De situatie in winkelcentrum Paddepoel omtrent de boetes loopt al meer dan 1,5 jaar. In die afgelopen periode hebben we hierover al meerdere malen, zowel in raadscommissies als in spoeddebatten, met de wethouder gesproken. In het kort komt de reactie van de wethouder er steeds op neer dat dit een afspraak is tussen de ondernemers c.q. huurders en de VVE (Vereniging Van Eigenaren) , lees verhuurder, waardoor de gemeente hier geen invloed op heeft. Inmiddels zijn er tussen de gemeenteraad van Groningen en de stadsadvocaat gesprekken om uit te zoeken wat exact de juridische (on)mogelijkheden zijn om als gemeente ervoor te zorgen dat deze boetes voorkomen worden en ongedaan worden gemaakt".

"Heeft u contact opgenomen met dhr. Martin Haijkens en dhr. Peter Oest om hun een hart onder de riem te steken?”

"In de afgelopen 1,5 jaar hebben we meerdere malen met de betreffende ondernemers, waaronder de eigenaren van de fietsenwinkel de heren Haijkens en Oest, contact gehad en daarin duidelijk gemaakt dat wij als ChristenUnie deze situatie onwenselijk vinden. Tegen de eigenaar van de fietsenwinkel loopt weliswaar deze rechtszaak, maar er zijn in winkelcentrum Paddepoel meer ondernemers die door dit boetebeleid getroffen geworden. Het gaat daarbij niet alleen om de openstelling op de koopzondag, maar ook op koopavond".

"Hoe denken de andere partijen in de raad over deze kwestie?”

"De hele raad is van mening dat de opgelegde boetes absurd zijn. De meningen zijn echter verdeeld over in hoeverre de gemeente hier iets over te zeggen heeft, aangezien de boetes gebaseerd zijn op een afspraak tussen huurder en verhuurder.

De verruiming van de koopzondagen door de gemeente in 2014, waar wij als ChristenUnie uiteraard op tegen waren, heeft de verhuurder echter mogelijkheden gegeven om meer boetes uit te delen. Als dit besluit niet was genomen, of als winkelcentrum Paddepoel van dit besluit ontheven zou worden, zouden de ondernemers niet met de koopzondag-boetes geconfronteerd worden".

"Staat dit geval op zichzelf of heeft u ook weet van andere ondernemers die door hun winkeliersvereniging gedwongen worden om op zondag open te gaan?”

"Ons zijn in Groningen geen andere gevallen bekend waar dergelijke situaties spelen".

"We danken u hartelijk en wensen u en de uwen wijsheid en inzicht op uw belangrijke werk".

"Dat is insgelijks".

www.paddepoelfietsen.nl

 s1

 d1

 sw1

 v1

Haat Spraak  

 

Volkstem Vorige Uitgawes Advertensie